ALS DE BEREN KOMEN

Als de Beren Komen maakt actueel theater op bijzondere locaties. Nieuw geschreven stukken met de voeten in de traditie, en het hoofd in het nu. 

Wij werken altijd met nieuwe theaterteksten, omdat we het belangrijk vinden dat theater ook de verhalen van nu vertelt, en vooral: de vragen van nu stelt. Wat raakt ons? Wat verbaast ons? Wat doet ons pijn? Waar maken we ons zorgen over, en waar zouden we ons meer zorgen over moeten maken? Hoe kunnen we het goed doen?

Er worden al genoeg klassiekers gespeeld, wij willen nieuwe verhalen vertellen. Sociaal geëngageerde verhalen over alles waar de kranten misschien niet vol van staan, maar wat wel degelijk speelt. Hierdoor gaan onze stukken vaak over zware onderwerpen, maar daarin zoeken wij altijd naar humor, lichtheid en troost. We vinden het belangrijk dat teksttheater ook toegankelijk en vermakelijk is.

Bij Als de Beren Komen staan het stuk en de locatie op gelijke hoogte. Wij streven naar een gelijkwaardig huwelijk tussen nieuw repertoire en een intieme theaterervaring op een onverwachte locatie. Als de Beren Komen maakte eerder voorstellingen op het dak van een hotel, op een pier midden in het IJ, tijdens hittegolven en bliksembuien, in stampvolle kroegen en zelfs tussen het wachtende publiek van een andere voorstelling. Dit doen we, omdat we de afstand willen weghalen die er tussen tribune en podium bestaat. Omdat we op locatie direct contact kunnen maken met ons publiek, en de fysieke ervaring van die plek met hen kunnen delen. Omdat theater iets is dat je samen beleeft.

‘Als de Beren Komen’ heeft zich in korte tijd ontpopt tot een veelbelovend theatergezelschap met een unieke stijl. De twee acteurs en vaste schrijver weten als geen ander realistisch spel te combineren met abstracte lagen. […]Een opkomend gezelschap waar we nog veel van gaan horen.’
Alinde Hoeksma, artistiek leider Café Theater Festival

Voor meer informatie, speellijst en voorstellingen zie de website: alsdeberenkomen.nl